Laboratórium v tieni / work in progress


26. septembra 2023
17:00 hod.
Bethlenov dom
Pozývame na umeleckú tanečnú inštaláciu Colectiva Priekopník Veverička s performerkou Líviou Balážovou MM, ktorá bude situovaná do priestorov výstavy Kúzelný svet vonkajšieho zdania.
 
26. september / UTOROK / 17:00
Bethlenov dom, Dolná 8
 
Laboratórium v tieni
~jedno telo, jedna hlina, jedna drevená opora, dve vedrá~
 
Odštartovanie novej umeleckej pohybovej inštalácie Colectiva Priekopník Veverička pod vedením jednej z jeho vedúcich osobností Lívie Balážovej MM. Lívia zostala fascinovaná skúsenosťou z procesu tvorby a výsledného predstavenia eu.genus od umeleckého zoskupenia Med a Prach, s ktorým v nedávnej minulosti spolupracovala. V tomto diele čerpala inšpiráciu zo života francúzskej sochárky Camille Claudel, ktorej príbeh v nej zanechal hlbokú stopu a túžbu venovať jej detailnejšiu pozornosť.
 
Claudel tvorila v období na prelome 19. a 20. storočia, kedy ženské umelkyne nemali vytvorené podmienky na vzdelávanie a prezentovanie svojej práce. Dlho žila v tieni slávy sochára Augusta Rodina. Jej láska k umeniu, tvorbe, Rodinovi a ťažké presadzovanie sa vo vtedajších umeleckých kruhoch ju doviedli až k psychickému zrúteniu. Viac ako polovicu svojho života bola táto talentovaná umelkyňa zavretá v ústave pre duševne chorých, v ktorom nakoniec v samote umrela.
 
V laboratóriu Lívia pracuje so zhmoťňovaním diela a zároveň jeho deštrukciou. Citát od Louise Bourgeois: “I do, I undo, I redo,” veľmi presne vystihuje túto cyklickú povahu tvorenia. Je to proces vytvárania, ničenia a prerábania, približujúci Claudelovej vlastnú skúsenosť s umením.
 
Dĺžka: 45 minút
 
Tvorivý tím:
Monika Kováčová: Dramaturgia
Juraj Poliak: Scénografia
 
//
 
Vstupné: 2 eurá